Review: Quechua Air Seconds 8.4 Fresh & Black, samen kamperen in een grote opblaasbare tent van Decathlon

Gepubliceerd op 17 augustus 2019 om 22:49

Maandag 22 juli in alle vroegte was het zover! Met een volgepakte aanhanger en dakkoffer gingen we op reis met ons gezin, heerlijk eindelijk vakantie! Een relaxed playlistje aan in de auto, thermoskan koffie mee en gaan. Eindbestemming? San Marino, maar vandaag eerst maar eens kijken hoever we komen onderweg. We hopen zo'n 700 km. te kunnen rijden en daar te overnachten in een hotel, zodat we dinsdag de 23e op de camping kunnen aankomen. We hebben er zin in, want op de camping gaan we onze nieuwe grote opblaasbare tent voor het eerst uitproberen. Hoe zal het ons, als gezin, bevallen om in een opblaasbare tent te leven de komende weken?

De reis

De reis gaat echt super goed. De kids vermaken zich opperbest in de auto (zonder schermpjes overigens), maar allemaal met hun eigen tasje met wat puzzelboekjes, tekenspullen, wat speelgoed en hun lievelingsknuffel. We komen op de eerste reisdag al in Noord-Italië aan en overnachten daar in een gezellig 'Hotel Bergkristall'. De volgende ochtend besluiten we eerst rustig te genieten van een lekker ontbijt en rond 10.30 uur kunnen we onze reis weer hervatten.

Het opzetten van de tent

Rond 16.15 uur zijn we op dinsdag  23 juli op de camping in San Marino aangekomen. Na het uitzoeken van een grote plek (met voldoende schaduw!) begint dan de uitdaging. Namelijk het opzetten van onze nieuwe tent: de Quechua air seconds 8.4 fresh & black die we gekocht hebben bij de Decathlon.

We hebben de tent thuis nog niet uitgeprobeerd dus we zullen het gaan zien...

Vorig jaar hebben we onze riante caravan (een Hobby 560) weer verkocht omdat wij eigenlijk altijd mooi weer kampeerders zijn, op de camping zagen we vorig jaar de opkomst van de opblaasbare tenten en aangezien het hebben en onderhouden van een caravan ons best tegenviel zijn wij ook overgegaan op de koop van een opblaasbare tent. Maar of we hier ook spijt van krijgen dat moet deze vakantie uitwijzen. 

Maar goed we zijn rond 16.15 uur op de camping en nadat we 16.45 uur op onze grote plek de aanhanger opendoen is het moment natuurlijk daar. We gaan de tent nu echt opzetten.

Allereerst hebben wij ecodoek (zwart grondzeil dat ademt) neergelegd voor onder de tent. Als het bijvoorbeeld hard regent kan het water hier goed doorheen weglopen en ook de groei van het gras van de standplaats wordt niet al te veel belemmerd. 

Daarna begint het uitvouwen van de tent. Even kijken wat de voor- en de acherkant is en even goed de plaatjes met de stappen bekijken die als gebruikershandleiding bij de tent zitten. Heel fijn zo'n visuele stappenplan. Dat maakt het net even wat makkelijker om de instructie te begrijpen. 

Na het uitvouwen slaat Mike (mijn man) de 4 haringen van de hoeken in de grond. En kan het oppompen van de tent beginnen. Op de pomp van Decathlon staat al aangegeven tot hoeveel bar je mag pompen om de tent op te pompen, heel handig en dit staat ook groot op de tent weergegeven, dus dat kan niet fout gaan. 

Het oppompen lijkt in het begin wat onwennig, maar dan komt er ineens beweging in de tent en komt de tent omhoog en eerlijk is eerlijk om 17:13 uur ligt de tent helemaal uit en 17.30 uur staat de tent helemaal op. Dat is mega snel. Voordeel is dat het grondzeil en de slaapcabines er al inhangen, daar winnen we weer veel tijd mee. We hoeven de tent alleen nog maar open te ritsen en we zijn er. Dit is echt heel fijn en zeker iets om heel blij van te worden. De kids hebben in die tussentijd geholpen door alvast spullen uit de aanhangwagen te pakken en ze hebben natuurlijk ook toegekeken hoe de tent de lucht inkwam (want dat maakte wel indruk). Dus ook voor hen duurde het opzetten niet lang.

Na het oppompen heeft Mike de haringen van de scheerlijnen, etc. in de grond geslagen. Wij hebben de bijbehorende haringen wel vervangen door spijkerharingen, zodat we de harigen nog redelijk makkelijk in de rotsgrond konden slaan. Terwijl Mike de haringen erin aan het slaan was heb ik de elektra aangelegd en ben ik de luchtbedden gaan oppompen. Wat is dit handig zeg! Doordat de cabines er al inhangen en het grondzeil erin zit kun je direct beginnen met het inrichten van de tent. Ik heb de tussenwanden aan beide kanten van de cabines wel opgerold, omdat ik altijd van ruimte houd en daar komt bij dat Lieve nu net een jaar is geweest, dus houden we haar 's nachts ook graag een beetje in de gaten.

Waarom de Quechua Air Seconds 8.4 van Decathlon?

Vanaf januari van dit jaar hebben we ons grondig verdiept in het fenomeen opblaastenten. Want wat zijn er veel verschillende soorten en merken opblaastenten te koop. Maar toen we gingen kijken welke tent voor ons gezin het handigst was vielen er wel heel veel tenten af. We kwamen uit bij de volgende tenten. Bij Obelink is er een grote 6 persoons opblaasbare tunneltent te koop. Een fantastische tent van katoen  met 3 slaapcabines en een enorm grote leefruimte binnen. Voordeel van deze tent is ook de vaste kuip in de hele tent. Het nadeel van tunneltenten vinden wij echter dat de tent enorm lang is en met de luifel er ook nog bij aan heb je een hele brede of diepe plek nodig, ook de grootte van de tent om mee te nemen en het gewicht hiervan vonden wij nadelen. Dan heeft Kampa ook nog een grote opblaasbare tunneltent met 3 slaapcabines aan het eind van de tent, en optioneel is dan nog een 4e cabine in het midden van de leefruimte. Deze tent vonden we er prachtig uitzien, maar de indeling met de extra cabine in het midden sprak ons niet aan. Ook deze tent heeft een vaste kuip is van polyester dus weer wat compacter en lichter van gewicht.

Kortom, als we goed geïnformeerd zijn was er slechts een top 3 van tenten geschikt voor ons gezin met 4 kinderen, waarvan de Quechua Air Seconds 8.4 ons het meest aansprak. 

Wat vinden wij voordelen van de Quechua Air Seconds 8.4 Black & Fresh?

1. De indeling is erg praktisch. Naast het centrale leefgedeelte (met een oppervlakte van 9m2 ook niet klein) heb je links en rechts 2 cabines. We hebben bewust voor een 8-persoons tent gekozen en niet voor een 6-persoons tent omdat we de kinderen dan nog een beetje uit elkaar kunnen laten slapen en omdat onze kleren en wat overige spullen dan in de cabines passen. Door deze indeling ben je niet heel erg afhankelijk van de vorm van de staplaats op de camping.

2. Fresh & Black. Doordat de cabines zwart zijn wordt het heel laat licht in de tent en kunnen de kids lekker uitslapen en door de verkoelende laag branden we ook niet zo snel de tent uit door de warme zon. We hebben hier echt veel profijt van gehad op vakantie. De kids (dus wij ook) sliepen elke morgen tot 8.30 uur uit en werden niet wakker van het licht en de warmte van buiten. Nadeel van de zwarte cabines overdag is wel dat je er niet veel in ziet (het was echt donker!). Er zitten kleine raampjes onderin de cabines, maar je kon bijvoorbeeld niet in het kratje met kleren naar een kledingstuk zoeken, tenzij je er een lamp bij aan had.

3. De tent is van polyester. Hierdoor is de tent erg compact en nog redelijk licht om mee te nemen en neemt hierdoor niet al te veel ruimte in, in onze aanhangwagen. We hebben nog genoeg andere dingen mee te nemen, dus dit was echt een pré.

4. In iedere cabine en in de leefruimte zijn haakjes om bijv. verlichting aan op te hangen. Ook de grote hoeveelheden opbergzakjes zowel in de leefruimte als in de cabines zijn erg handig voor de autosleutels, mobiele telefoons, zonnebrillen, etc.

5. De prijs! De prijzen van de tenten van Obelink en Kampa gaan ver over de €1000,- heen en de tent van Quechua blijft daar ruim onder met een prijs van €799,99. Uit heel veel jaren kampeerervaring met mijn ouders weet ik dat Quechua tenten echt wel kwalitatief goed zijn. Zo hebben mijn ouders al meer dan 10 jaar opgooitenten van Quechua mee als bijzettenten en nu nog is hier niets mee aan de hand. Door deze goede ervaringen hebben we wel vertrouwen in tenten van het merk Quechua. 

ZIjn er ook nadelelen aan de tent?

1. De tent heeft geen vaste kuip, als het regent en je binnen in de tent moet zitten kan de wind vrij makkelijk koelte brengen in de leefruimte het kan er dan best fris zijn, maar omdat wij mooi weer kampeers zijn hebben we dit punt verder niet meegenomen in ons besluit.

2. Ik miste her en der wat bindtouwtjes, bijvoorbeeld om de tussenwand van de slaapcabine goed vast te zetten vond ik dat er nog wel een extra bindtouwtje aan de onderkant had gemogen. Nu werd de wand alleen maar bovenin en middenin vastgehouden. Dit was ook het geval bij de voordeur. 

3. We vonden het jammer dat de deuren van de slaapcabines maar voor een klein deel uit gaas bestonden en de rest van een dichte zwarte stof. Het liefst zou ik de deur van de slaapcabines helemaal van gaas hebben, voor wat frisse lucht 's nachts en een minder claustrofobisch gevoel (waar ik toch een beetje gevoelig voor ben.) Dit geldt ook voor de voordeur. Er zit maar een klein stukje gaas in, wat mij betreft mag ook de voordeur helemaal voorzien zijn van gaas, op die manier kan de tent nog beter afkoelen door er een lekker fris briesje doorheen te laten waaien.

4. Jammer dat de tent geen grote luifel heeft, of een bijpassende partytent. Dit zou de tent wel helemaal afmaken!

Nog meer kampeertips met kids

  • Nadat we de eerste dagen in de tent geleefd hebben met heerlijk mooi weer. Zijn we er erg blij mee dat we onze eigen koelkast (tafelmodel) met vriesvak hebben meegenomen. Door de fresh & black tent kan de koelkast de warmte goed aan en blijven onze verse produchten ook echt vers. Het vriesvak gebruiken we vooral voor ijsjes en voor het koelen van de koelelementen voor de koelbox die we meenemen naar het zwembad en het strand.
  • Ik miste zelf opbergruimte en daarom hebben we bij de Decathlon in Italië nog twee grote campingkasten gekocht. Deze kasten hebben veel legplanken dus kon ik hier erg veel spullen op kwijt. De kasten zijn ook geschikt voor een kookstel, maar die opbouw hebben wij niet op de kasten gezet. Heel erg fijn aan deze kasten is dat ze met een paar handelingen op te zetten zijn. Je hoeft de kast niet in elkaar te klikken en met stokken in de weer. Goed bezig Decathlon, helemaal omdat de hoge temperaturen niet heel erg meewerkten om hard aan het werkt te gaan. Ook over de handige opbergtas is nagedacht.
  • Voor de reis naar San Mario hebben we een handige, grijze en stylish verantwoorde koelbox aangeschaft. Samen met de koelelementen konden we het eten voor de reis lang koel houden en op vakantie gebruiken we bijna dagelijks een koelbox voor onze bezoekjes aan het strand of aan het zwembad. Na een strandbezoek was de koelbox snel om te spoelen en weer klaar voor het volgende gebruik. We hebben voor deze grijze koelbox gekozen, omdat we deze wel mooi vonden stylen bij onze tent. In veel campingwinkels kom je alleen maar knalblauwe koelboxen tegen en ja, omdat het oog ook graag wat wil, is dit toch echt wel een beter alternatief.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.