Een vakantie fotoboek maken - It's now or never met deze tips wordt het wel heel makkelijk!

Gepubliceerd op 29 december 2019 om 23:56

Iedereen heeft ze wel, de goede voornemens om direct na de vakantie een fotoalbum te maken van de te leuke, vrolijke en mooie vakantiefoto's om op die manier het fijne vakantiegevoel nog even te rekken. Maar dan komt de realiteit en is het relaxte ritme soms ver te zoeken na de vakantie en moet je gehaast tussendoor toch een fotoboek maken omdat de kids het zo leuk vinden om op die manier weer aan de leuke momenten van de vakantie te denken en om natuurlijk aan bezoek (inclusief de juffrouw die op huisbezoek komt) te kunnen laten zien wat we allemaal wel niet hebben gedaan op vakantie. En nou ja, beloofd is beloofd natuurlijk... 

Ik vind het nooit erg om een vakantiealbum te maken, maar ik moet wel een beetje inspiratie hebben voor een mooie lay-out waar ik zelf ook blij van wordt en die niet standaard voorgekauwd wordt door het fotobewerkingsprogramma. Dit jaar ben ik daarom eerst maar Pinterest af gaan struinen om te kijken van welke opmaken ik blij werd en die ook bij onze vakantie foto's passen. Ik heb een heel bord verzameld op Pinterest (te zien op Pinterest bij www.mamavan4.nl) en daarvanuit ben ik zelf een mooie look gaan creëren voor ons vakantiealbum van deze zomer. Dus mocht je nou nog tijd over hebben deze kerstvakantie of wanneer dan ook, wacht niet langer maar start met deze handige tips zelf ook met het maken van zo'n fantastisch album! 

Waar begin je?

Stap 1 overzicht! Ik heb de dagen van de vakantie met het fotoalbum op mijn telefoon teruggekeken. Wat ik daaraan erg handig vind is dat de locatie bij de foto's vermeld wordt. Dat helpt je dan wel weer om te bedenken wat je die dag allemaal gedaan hebt.  Nadat ik de dagen had teruggekeken op mijn telefoon heb ik de data's onder elkaar opgeschreven met even kort daarbij waar we waren of wat we hebben gedaan. De verschillende data van de vakantie is voor mij het uitgangspunt geweest van ons fotoalbum. Ik besloot de datum groot weer te geven met daarbij in het klein een stukje tekst met wat we die dag allemaal ondernomen hebben.

Lettertype

Het fotoalbum heb ik gemaakt met het fotoprogramma van Albelli en heeft het vierkante formaat van 21x21 centimeter.

Ik koos voor het lettertype Voltaire. De cijfers van de datum zijn weergegeven met tekengrootte 240, de datum met grootte 28 en de tekst eronder met groottte 16.

Ik vind het lettertype Voltaire sprekend omdat het me een beetje doet denken aan het lettertype van Designletters, wat opgericht is door de Deense Mette Thomsen die gebruik maakte van de handgeschreven letterschrift uit 1937 van Arne Jacobsen, een designer waar ik groot fan van ben. Maar goed nu dwaal ik af geloof ik.

Selecteren

Dus door naar stap 2! Nadat je overzicht hebt gekregen van de dagen van je vakantie kan je beginnen met het selecteren van foto's. Hoeveel foto's wil je per dag ongeveer kwijt? En welke foto's vind je zo mooi dat je daar een hele pagina aan wilt wijden? Je moet dus flink wat keuzes maken, want het is natuurlijk onmogelijk al je vakantiefoto's in een fotoalbum te verwerken. Ik hoorde eens iemand zeggen: 'Vroeger hadden fotorolletjes in een fototoestel niet voor niets 24 of 36 opnamen. Dat zijn genoeg foto's om aan anderen te laten zien, anders is de aandacht toch weg.' Wijze woorden die ik maar wat graag ter harte neem, want natuurlijk zitten we niet op complete boekwerken met foto's te wachten. Het doel van ons vakantiealbum is gewoon een korte impressie geven van onze vakantie, waarin we hopen dat iets van de relaxte en fijne sfeer terug te zien is! En dan hoe ga je verder als je de beste foto's hebt geselecteerd?

Lay-out van de pagina

Stap 3 maak gebruik van het online fotobewerkingsprogramma! Het fotobewerkingsprogramma van Albelli kan je goed helpen om te kiezen uit mooie pagina lay-outs voor jouw fotoalbum. Het voordeel van deze keuze lay-outs is dat de vakken voor de foto's direct netjes uitgelijnd worden weergegeven en dat je daar dus verder niet over na hoeft te denken. Kies steeds uit een hoeveelheid foto's die je op een pagina kwijt wil en wees niet bang om voor slechts 1 grote foto te kiezen. Als je een foto met een mooie compositie hebt, is die foto zeker de moeite waard om gezien te worden en daar kunnen andere rommelige of minder scherpe foto's gerust voor wijken! En zorg verder voor rust, de achtergrond hoeft geen kleurtje en je hoeft geen drukke digitale stickers te plakken hoe gezellig ze soms lijken. Door de lay-out rustig en eenvoudig op te bouwen heb je een tijdloos album waar je jarenlang plezier van hebt!

Persoonlijke touch

Nadat je de data hebt weergegeven, de foto's hebt geselecteerd en verschillende mooie pagina lay-outs hebt gekozen kun je door naar stap 4: personaliseren! In het onderwijs is dat momenteel een modewoord, dus ga ik het woord nu ook voor deze blog gebruiken. Want waaraan kun je zien dat dit fotoalbum van jou is en niet van een ander? Ik heb dit gedaan door korte teksten uit de Bijbel te verwerken waaraan ik moest denken bij foto's of stukjes tekst van een bepaalde song, want vaak heb ik bij een foto of een bepaalde gebeurtenis toch een herinnering of associatie met muziek en dat laat ik graag terugkomen in ons fotoalbum. 

Bestellen maar!

Nadat ik het album wel 5 keer doorgenomen had of alle afbeeldingen wel juist weergegeven waren en er geen spelfouten in zaten heb ik het album besteld. Ik heb het album laten drukken op mat papier met platte bladzijdes en daar ben ik met 4 kids mega blij mee. Ten eerste staat het erg mooi en rustig, ten tweede de matte afdruk zorgt voor een schoon album ook nadat heel veel kindervingertjes door het boek hebben gebladerd. De kwaliteit van dit Albelli album is erg mooi, want het lijkt wel of de pagina's een beetje vochtwerend zijn. Mocht een pagina dus wel vies worden kan je er voorzichtig een licht vochtig doekje overheen halen en dat vind ik wel erg handig want het album is vooral bij onze jongste in trek! Ze pakt het album er regelmatig bij en benoemt dan alle namen van iedereen. Het album gebruiken we overigens ook op slinkse wijze, want als wij weg moeten en de oppas in huis komt (dat vindt ze momenteel gezien haar eenkennigheid niet zo tof) laten we Lieve met de oppas in het album bladeren en hierdoor wordt ze heerlijk afgeleid en kunnen wij het huis uit sneaken. Ja ja we worden zo langzamerhand ervaringsdeskundigen...

Nieuwsgierig?

Ben je ook zo benieuwd aan welk nummer ik moest denken deze vakantie? klik dan op de volgende link: Delirious? - I could sing of Your love forever. Onze vakantie in San Marino bestond uit heerlijk genieten van de zon, dobberen in de zee, kids lekker spelen op het strand, ontmoeten van waardevolle contacten, genieten van de prachtige cultuur van grote en minder grote Italiaanse steden, een mooie reis door de bergen en veel relax momentjes. Daar past het nummer 'I coud sing of Your love' van Delirious? (een inmiddels niet meer bestaande band maar nog bekend uit mijn tienertijd) fantastisch bij. Wat een rijkdom om zulke mooie momenten (lees cadeautjes) van onze Hemelse Vader te mogen krijgen! Blessed!

Hoe zat het ook alweer? Alles op een rijtje:

Wil je zelf ook nagenieten van een fantastische vakantie of een andere mooie gebeurtenis? Wacht dan nu niet langer om zelf ook aan de slag te gaan! Het fotoalbum heb ik besteld en gemaakt bij Albelli. Klik op de deze link om nu zelf te beginnen.

  • Formaat van het album is 21x21 cm
  • Lettertype Voltaire
  • Lettergrootte 240, 28 en 16
  • Afgedrukt op mat papier
  • De pagina's zijn plat ingebonden

Succes! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, schroom niet contact op te nemen! 

Reactie plaatsen

Reacties

Kirsten
4 jaar geleden

Leuk!!!!! Super geschreven en ziet er prachtig uit!