Een zwarte (renovatie)keuken - Een mooie keuken hoeft niet duur te zijn!

Gepubliceerd op 22 mei 2020 om 22:30

Toen we het huis van mijn schoonouders kochten wisten we dat de Siematic keuken van goede kwaliteit was. Eén nadeel... de keuken had niet meer helemaal de looks van nu, maar er hing nog geen kastdeurtje scheef en geen enkele la liep moeilijk. Zo'n goede keuken zeg je toch niet snel vaarwel vonden we, dus hebben we plannen gemaakt om van de bijna 20 jaar oude Siematic keuken een keuken van nu te maken die groot genoeg is voor ons gezin. 

Foto 1 - Wat zie je?

Waar begin je?

Een keuken is eigenlijk heel logisch opgebouwd uit verschillende bouwstenen en als je een keuken op die manier benadert, als losse bouwstenen, kun je er zelf helemaal creatief op los gaan! Hoe doe je dat? Denk het aanrechtblad weg en kijk naar de basis van de keuken. Hoeveel kastjes zijn er, hoe breed zijn deze kastjes en hoeveel heb je er nodig? Wat wil je het liefst? Lades of deurtjes? En waar komt het apparatuur? Wel of geen bovenkastjes? Allemaal afwegingen die je moet maken. Breng de losse kastjes die je hebt in kaart, zodat je goed weet waarmee je verder kunt puzzelen.

Een keuken voor een groot gezin

Zelf kom ik ook uit een groot gezin en daarom weet ik van huis uit wat praktisch is en wat minder handig is, wat betreft de indeling van een keuken. Mijn moeder is er een kei in om groots te denken en veel ideeën heb ik dan ook echt van haar meegekregen. Voordat we de keuken gingen tekenen op de plattegrond gingen we bedenken wat we zeker terug willen zien in de keuken.

Onze eisen:

  1. Een grote koelkast waar de weekboodschappen zeker in kunnen.
  2. Een grote vriezer waar voldoende voorraad en brood in kan, zodat we niet om de haverklap naar de supermarkt hoeven.
  3. Het liefst 2 spoelbakken. Op drukke momenten van de dag komt het vaak voor dat er een spoelbak bezet is of dat er een sopje in zit en we vinden het dan altijd handig dat er dan nog een tweede is!
  4. Geen bovenkasten. In ons vorige huis hadden we erg hoge plafonds en ik kan me de maandelijkse poetsbeurten van de bovenkant van de bovenkastjes nog goed herinneren, daar werd ik niet blij van. En optisch staat het wel rustig als er geen bovenkasten zijn. Het is ook wel weer goed nadenken als je ervoor kiest geen bovenkasten te nemen, want je bent natuurlijk ook erg veel bergruimte kwijt. Dus alleen doen als je plek genoeg hebt voor al je keukenspullen!
  5. Een vaatwasser.
  6. Het liefst zoveel mogelijk lades. Lades in een keuken geven altijd meer overzicht dan kastjes. Doordat je een lade er helemaal uittrekt benut je de ruimte van een la heel goed. Met een kastje is dat altijd is lastiger, omdat dingen vaak achter elkaar komen te staan en veel minder goed zichtbaar zijn, soms moet je er dan echt even voor op je knieën. 
  7.  Een los gasfornuis met een grote oven en 6 pitten. In ons vorige huis hebben we bijna 10 jaar op een los M-system fornuis met oven gekookt en die beviel erg goed, die willen we weer maar dan in een modernere look!
  8. De keuken moet lekker hoog zijn. We zijn allebei vrij lang en de standaardwerkhoogte van een keuken vonden we te laag, we zijn voor een hoogte van 98 cm gegaan.
  9. Kranen met een flexibele hals zodat je altijd makkelijk hoge vazen kan vullen met water of de spoelbak kan schoonspoelen.
  10. Een keuken waar niet iedere handafdruk op te zien is en die makkelijk schoon te houden is.

Foto 2 - Wat zie je?

Keuken van Marktplaats

Toen we onze plattegrond klaarhadden en de keuken in de huidige ruimte op plattegrond getekend hadden. Kwamen we erachter dat we eigenlijk kastjes te weinig hadden. Gelukkig bestaat er zoiets als Marktplaats en hebben we exact dezelfde keuken kunnen vinden die mijn man in Apeldoorn gedemonteerd heeft en meegenomen heeft mee naar huis. Oké we zaten opeens wel met 2 vaatwassers en een extra kookplaat, maar ook die konden we via Marktplaats weer verkopen. Geen probleem! 

Omdat de keuken bijna 20 jaar oud is, was de hoogte van de kastjes inclusief de pootjes niet goed genoeg. Daarom heeft Mike eerst houten balken op de grond geschroefd, waar hij vervolgens de kastjes bovenop heeft geplaatst. Helemaal op hoogte, precies goed! Vervolgens hebben we de frontjes van de keuken gedemonteerd en naar een meubelmaker gebracht die alle frontjes geschuurd en mat zwart geschilderd heeft. Let wel op dit kan alleen met echte houten frontjes of in ons geval met eiken fineer frontjes waar de meubelmaker gelukkig nog een laagje vanaf kon schuren. We hebben er bewust voor gekozen nieuwe aparatuur aan te schaffen, zodat we wel de look van een splinternieuwe keuken hebben en zeker weten dat de aparatuur naar onze wens is. 

Betonlook aanrechtblad

Omdat we heel duidelijk voor ogen hebben dat de keuken nog 10 jaar mee moet gaan, hebben we ons goed laten adviseren bij de aanschaf van ons aanrechtblad. Een granieten, stenen of betonnen aanrechtblad had eigenlijk wel onze voorkeur, maar de aanschafprijs is erg hoog en, zo werd ons verteld, zo'n blad gaat wel 20 jaar of langer mee maar de rest van de keuken niet meer. Mjah, daar zit inderdaad wel wat in. Dus dat heeft ons doen besluiten voor een kunsstof aanrechtblad te gaan met een betonlook. Budgettechnisch kwam ons dat ook wel goed uit. We hebben voor hoge spatranden gekozen zodat de keuken iets meer body in de ruimte krijgt en een stoere look, een bijkomend voordeel daarvan is dat het lekker makkelijk schoon te houden is. Mocht je nou zelf nog in het bezit zijn van een goed aanrechtblad is het aanbrengen van een Base Beton laag ook een goed idee.

Plinten en greeplijsten

Last but not least om de keuken verder in stijl af te werken hebben we ervoor gekozen ook mat zwarte plinten en greeplijsten aan te brengen. De plinten heeft Mike (die in de metaal werkt) zelf gemaakt, maar zijn ook zeker van hout te maken. De matzwarte greeplijsten hebben we online besteld via een keukenhandel. De zijkanten van de keuken bij de afvalbak en aan de kant van de hand- en theedoek hebben we afgewerkt met een hele dunne plaat hout die mat zwart geschilderd is. Dat zijn toch wel de puntjes op de i van onze keuken. 

Van de keuken een gezellige plek maken

Toen we de basis van de keuken op orde hadden werd het tijd voor een persoonlijke touch. We kochten via Marktplaats een geweldig vloerkleed, erg handig met de kids, want zo zie je niet alle kruimels op de grond liggen. De zwarte rand op de muur was even een dingetje, maar we hebben er geen moment spijt van gehad. Het is echt een statement en daar houden we van! Op de foto's hieronder zie je een foto van voor en na de zwarte rand en dan is goed te zien wat de zwarte rand met de keuken doet. Het maakt het voor ons meer 'cozier'. Ook moderne kunst kreeg een plekje aan de muur iets waar ik erg van houd. Ik bestelde deze poster met eiken lijsten via Desenio, echt het kijken waard. Wat een keuze! 

Eiken eettafel met bank en zwarte stoelen

Tijden de verbouwing van ons huis bracht ik heel wat bezoekjes aan de Ikea. En steeds als ik langs de eettafels liep was ik verliefd op tafel Mörbylånga (vraag me niet hoe je het uitspreekt). Het enige nadeel van deze tafel vond ik dat het gemaakt was van eikenfineer en dat is minder duurzaam dan een eiken houten tafel, ook de kleur was niet hetgeen wat ik zocht. Maar dat model... Daarom heb ik een meubelmaker gevraagd of hij een replica kon maken maar dan van eiken. De de hoogte van het tafelblad hebben we vrij laag gehouden (74 cm), omdat we het fijn vinden een beetje aan tafel te hangen. De hoogte van de bank hebben we juist hoger gemaakt (50 cm), zodat de kinderen goed aan tafel zitten. De keus voor een bank was snel gemaakt, aangezien een bank zich uitstekend leent voor meerdere kinderen en ons dus alle ruimte geeft om vriendjes of vriendinnetjes te laten mee eten. Het uitzoeken van de eettafel stoelen was ook niet erg lastig, want in dit geval gingen we voor comfort en praktisch! Deze Sophie stoelen van Hartman zitten echt mega lekker (ze lopen een beetje schuin af naar achteren), zijn van kunsstof ideaal voor binnen en buiten en om schoon te houden en zijn ook nog eens heerlijk betaalbaar. Het voordeel van deze stoelen vinden we ook dat ze zomers zo naar buiten komen als er bezoek is. De metalen poten zijn super stevig en niet kwetsbaar, in tegenstelling tot houten poten die makkelijker af kunnen breken of kunnen beschadigen buiten.

De hanglamp boven de tafel was voor ons ook een dingetje, wat is het lastig om een passend exemplaar te vinden!  Omdat ons aanrechtblad van kunststof is en de vloer van vinyl vind ik het heel belangrijk om als tegenhanger zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken zoals hout. Een natuurlijke lamp had daarom ook onze voorkeur, maar hij moest wel helemaal matchen met onze toch redelijk stoere woonkeuken. En ineens zagen we 'um... tijdens een zondagavond VT Wonen kijken passeerde deze lamp de revue. We waren direct om en wisten niet hoe snel we deze koepellamp van Binthout moesten bestellen. Het verhaal achter deze lamp sprak ons enorm aan en we waren er zeker van dat deze lamp perfect zal gaan matchen met de rest van de keuken.

Zo blij!

Al met al hebben we de keuken alweer een tijdje in gebruik en we zijn er nog steeds zo blij mee dat we geen grote investering hebben gedaan in een splinternieuwe keuken! Het is natuurlijk wel een heel groot voordeel dat Mike zelf zo enorm handig en heel veel dingen naar onze eigen wens kan maken. Maar ook met het inschakelen van bijvoorbeeld een meubelmaker kan je alsnog goedkoper uit zijn. Nu nog speur ik Marktplaats wel eens af naar keukens, wat staan er regelmatig prachtexemplaren op die nieuw gauw rond de €15.000-20.000 euro kosten en op Marktplaats soms voor een paar duizend euro af te halen zijn. Mocht je dus een nieuwe keuken overwegen en een beetje handig zijn, raad ik je echt aan er zelf een mix van te maken met een combinatie van Marktplaats, eventueel Ikea en nieuw, geïnspireerd op je eigen creatieve ideeën! Onderaan de streep ben je zoveel minder geld kwijt met hetzelfde eindresultaat en een blij gevoel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.