Een opgeruimde kast met de 'lege plank theorie' - Ikea Ivar hack

Gepubliceerd op 12 februari 2020 om 23:52

Bewaren... daar zijn we allemaal wel goed in denk ik. Met name als je ruimte genoeg hebt om spullen op te bergen ligt het gevaar op de loer! Al snel komen nutteloze dingen op plankjes achter deuren of in laatjes te liggen om vervolgens weer vergeten te worden. Dat wegstoppen van spulletjes kunnen we net zo lang volhouden totdat de kast echt uitpuilt en het deurtje niet meer dicht wil. Dan wordt het hoog tijd om drastische maatregelen te nemen. Je leest hier hoe je zo'n grote klus aanpakt.

De lege plank theorie

In ons huis houd ik er graag de 'lege plank theorie' op na. Een zelfbedachte theorie waar ik zelf altijd erg blij mee ben. Hoe werkt het? Dat is niet moeilijk! Ik vind een kast pas echt opgeruimd wanneer er één plank leeg is. Waarom? Een kast die een plank leeg heeft, geeft aan dat de zaken op orde zijn en dat er plek en ruimte is om nieuwe herinneringen of spullen te verwelkomen en dat vind ik zo belangrijk! De aanblik van een lege plank geeft voor je gevoel heel veel rust en ruimte en geeft je het idee grip op de situatie te hebben en dat draagt weer bij aan een opgeruimd en fris gevoel en daar worden we natuurlijk allemaal weer blij van! Kortom een echte aanrader die 'lege plank theorie', probeer het zelf maar eens en je zult het zien! Ik pas de theorie zelfs toe bij de koelkast, na de wekelijkse schoonmaakbeurt is er ook in de koelkast weer een plankje vrij en dat biedt weer ruimte voor de rest van de week...

Een zakelijke blik op de situatie

Als het om goed opruimen gaat is het echt belangrijk een zakelijke blik op de situatie te hebben, oké ik geef toe dat moet wel bij je passen maar alleen dan kun flinke meters maken met opruimen. Misschien herken je het wel dat je tijdens het opruimen geen afstand van dingen kan doen en het maar weer op een ander plekje neerlegd met de gedachte: 'Wie weet heb ik dit ooit nog nodig of kan ik er iemand blij mee maken'. In dat geval denk ik zelf echt kritisch na of ik het de laatste 1,5 jaar nodig heb gehad of dat ik eraan gedacht heb. Als dat niet zo is gaat het echt weg en als ik van plan ben ergens iemand blij mee te maken doe ik dat zo snel mogelijk, want opgeruimd staat netjes en van weggeven wordt je zó blij, dus een win-win situatie!

Waar moet het heen?

Wat doe je met de spullen waar je vanaf wilt?

1. Kleding:

Nette kleding geef ik weg aan familieleden of bekenden (als het past) of breng ik naar een tweedehands kledingwinkel, hiermee verdien ik zelf ook nog wat.

Afgedragen kleding gaat bij ons in vuilniszakken naar de basischool van de kinderen, daar verdient school geld mee met bag2school.

2. Speelgoed, speelgoed en speelgoed:

Een beetje overdreven misschien maar met 4 kids word ik er soms echt wel een beetje gek van. In heel het huis kom ik soms speelgoed tegen. Dus samen met de kids kijk ik wat weg kan, we overleggen goed waar nooit mee gespeeld wordt en wat dus weg kan. Dat speelgoed probeer ik eerst voor kleine prijsjes op Marktplaats te verkopen. Tip: Zet altijd een prijs bij je advertentie op Marktplaats voor dit soort dingen, dat verkoopt veel sneller dan wanneer je 'bieden' bij je advertentie vermeld. Nog een tip: Kijk eerst even op Marktplaats wat andere verkopers vragen voor hetzelfde artikel en ga dan net wat onder die prijzen zitten, dat werkt ook weer mee, we willen immers zo snel mogelijk van het overgebleven speelgoed af! Het geld dat we hiermee verdienen, stoppen we in een gezamenlijke pot op ons verlanglijstje staat nu een grote trampoline voor in de tuin, het verdiende geld leggen we hier dan bij! Zo wordt het opruimen echt een gezamenlijk iets van ons en de kids, want het heeft een doel! Speelgoed dat uiteindelijk niet verkocht via Marktplaats zet ik gratis af te halen op Marktplaats of geef ik weg. 

3. Werkjes van de kids:

Voor alle kids heb ik een ordner waarin ik echt de mooiste werkjes bewaar. Ik noteer de datum op het werkje en stop het in de map. Als er een verzameling werkjes mee naar huis komt bijv. na de kerst of met pasen fotografeer ik alle werkjes bij elkaar en zet ik een leuke tekst bij de foto en uiteindelijk kunnen alle werkjes na een periode van een paar weken weg. Mijn streven is dat ieder kind na de basisschool periode 1 ordner vol heeft met de leukste werkjes en dan houdt het op. Dat doe ik overigens ook aan het eind van het schooljaar met alle schrijfschriften, reken- en taalboeken. Van alles mogen de kids er één uitzoeken waar ze het meest trots op zijn (dat kunnen ze prima) de rest gaat weg!

4. Accessoires die je niet meer neerzet of ophangt in huis:

Als ik er iemand blij mee kan maken doe ik dat eerst natuurlijk, anders probeer ik dit voor kleine prijsjes op Marktplaats te zetten. Hier in Twente kan ik het meeste wel verkopen, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel opgehaald: van kamerplanten tot schilderijtjes alles is in principe verkoopbaar. En wordt het niet verkocht? Na een paar weken zet ik de advertentie op gratis af te halen, op die manier kom ik er vaak alsnog vanaf. Wil je het iets rigoureuzer aanpakken? Dan kun je natuurlijk je spullen bij de kringloop in de buurt brengen.

Ikea Ivar hack  - Ingebouwde boekenkast

De boekenkast die je op de foto's ziet is gemaakt van Ikea Ivar kasten en planken. We hebben de kasten en planken zwart gebeitst, zodat je de houtstructuur er nog wel doorheen kunt zien. De witte wandjes tussen en achter de kasten en planken zijn MDF platen die wit geschilderd zijn met muurverf. 

Je vind hier de Ikea Ivar kasten die we voor de onderkant hebben gebruikt.

En hier de Ikea Ivar planken. De planken hebben we overigens 23,5 cm diep gemaakt, diep genoeg voor de meeste boeken.

Reactie plaatsen

Reacties

Wieske
3 jaar geleden

Hi! Ik wil ook graag zoiets gaan maken. Begrijp ik het goed dat je de staanders van ivar dus niet hebt gebruikt? Hoe heb je de planken dan aan de zijkanten bevestigd? Heel benieuwd, bedankt voor het delen!