Gasfornuis in een mum van tijd schoon - Handige tips voor het schoonmaken van je gasfornuis of oven

Gepubliceerd op 27 januari 2020 om 23:50

Je kent het wel van die klusjes waarvan je weet dat ze iedere keer weer terugkeren. Het gasfornuis schoonmaken hoort daar ook bij. Regelmatig houd ik me trouw aan mijn eigen goede voornemens om direct na het koken heel het fornuis inclusief alle gaspitjes compleet schoon te boenen. Helaas komt daar ook wel weer snel de klad in. Snel koken, eten, weer door naar het volgende onderdeel van het programma en 's avonds laat nog even vluchtig een doekje over het fornuis. En daar gaat mijn glimmende bolide. Heel langzaam verandert het pareltje van onze keuken in een soort van 'als je goed kijkt kun je zien wat we afgelopen week allemaal hebben gegeten monument' en nee daar ben ik uiteraard niet trots op! Hoe lekker is het dan om op vrijdagmorgen even tijd te hebben om het gasfornuis in een handomdraai weer blinkend te krijgen. Met deze tips heb je dat zo weer voor elkaar!

Binnenkant van de oven schoonmaken

De binnenkant van de oven schoonmaken vind ik niet het meest vervelende klusje om te doen, omdat wij echt alleen een oven hebben en geen combimagnetron. We hebben aan de binnenkant geen last van rondslingerende druppels of andere etensresten. Het enige wat echt schoongemaakt moet worden zijn het rooster en de bakplaat. Daar wacht ik vaak behoorlijk lang mee, dus het is een eervolle taak hier flink op te boenen.

Hoe pak je dat aan? 

Stap 1 Een lekker muziekje opzetten waar je blij van wordt en waardoor je helemaal zin in schoonmaken krijgt. Ja ja, zulke nummers bestaan echt! En het werkt!

Stap 2 Alle schoonmaakbenodigdheden in één keer klaarleggen, zodat je tussentijds niet hoeft te gaan zoeken.

Dit heb je voor het schoonmaken van het rooster en de bakplaat echt nodig:

1. Een pannenspons/staalspons.

2. Een glasschraper/raamkrabber.

3. Afwasmiddel citroen (krachtige ontvetter).

4. Een vaatdoekje.

5. Een droogdoek.

Ik weet dat er ook hardnekkige middeltjes in de omloop zijn voor dit klusje of dat je het vet in de oven losmaakt door er een nacht een kopje ammoniak in te zetten of zoiets ik heb het allemaal geprobeerd, maar deze methode is toch echt iets minder chemisch en ruikt ook nog eens veel lekkerder.

Stap 3 Aan de slag! Je begint met het rooster. Schuur het rooster met de pannenspons helemaal schoon. Vuil en vet verwijder je op deze manier heel eenvoudig. Spoel het na met een sopje van citroenafwasmiddel, droog het na en klaar ben je. Vergeet niet het rooster ook om te keren! Aan de onderkant van het rooster kom je ook nog heel wat tegen.

En dan de bakplaat. Verwijder grote aangekoekte resten met de raamkrabber van de bakplaat (als je dit goed doet maak je echt geen krassen). Maak daarna een sopje van citroenafwasmiddel en gebruik dat samen met de pannenspons om de rest van het het vuil van de bakplaat te verwijderen. Dit gaat je echt lukken. Na het schoonspoelen van de plaat hoef je de plaat alleen nog maar af te drogen en klaar is deze klus!

Het vergt best even wat spierkracht om deze klus te klaren, maar het is natuurlijk niet erg om ook een sportieve twist aan je schoonmaakactiviteiten te geven.

Ovenraam schoonmaken

Nu de binnenkant alweer helemaal schoon is en heerlijk blinkt wordt het nu tijd voor de ramen van de oven, eerst de binnenkant uiteraard. Gebruik de raamkrabber om vuil van het raam af te krabben en maak het glas met een sopje van citroenafwasmiddel verder schoon. Goed nadrogen met een droogdoek om strepen tegen te gaan en klaar ben je. Zo'n fijn gezicht alles weer helemaal schoon en als nieuw na 3 jaar intensief gebruik!

Ps. Misschien valt het je op dat we maar één rooster en één bakplaat in onze oven hebben. Er zaten er van elk twee bij. Die heb ik in de berging weggelegd. Op die manier is het schoonmaken en het gebruik van de oven veel overzichtelijker en hebben we nog een reserve set staan, mochten we dat ooit nodig hebben.

Het fornuis schoonmaken

Omdat we natuurlijk zo snel mogelijk het beeld van het 'wat hebben we deze week allemaal gegeten monument' willen verbannen uit onze keuken gaan we nu gauw aan de slag met de buitenkant van het fornuis.

Stap 1 slaan we natuurlijk over want de goede muziek staat natuurlijk nog steeds aan...

Dus gauw door naar stap 2. Zet voor deze klus het volgende klaar:

1. Een schuursponsje (let op gebruik alleen de zachte achterkant!)

2. Afwasmiddel citroen

3. Een zeepsponsje

4. Een vaatdoek

5. Een droogdoek

6. Evt. Roestvrijstaal snelreiniger of babyolie met een zachte doek.

Stap 3 en actie! Verwijder de roosters en gaspitten van het fornuis en smeer het fornuis (en evt. achterwand) in met een sopje van citroenafwasmiddel. Smeer het er lekker dik op. Maak in de tussentijd de gaspitten schoon met het zeepsponsje. Leg de gaspit bij hardnekkig vuil op een vaatdoek neer op het aanrecht, zodat je er goed kracht op kunt zetten om flink te boenen. Geef niet op en ga net zo lang door totdat ieder vuiltje van de gaspitten verdwenen is. Het is echt mogelijk! Ook de roosters kun je met een zeepsponsje goed schoonboenen. 

Weer terug naar het fornuis zelf. Boen met de achterkant!!! van een schuursponje het fornuis goed schoon. Verwijder met een vaatdoek zoveel mogelijk van de sop en het vuil en zet het fornuis nog één keer in een schoon sopje van citroenafwasmiddel. Deze keer hoef je niet zoveel sop te gebruiken. Nu kun je het fronuis nadrogen met de droogdoek. Let er wel op dat de doek echt schoon moet zijn en zorg er voor dat je daar dus niet de gaspitjes mee hebt droogemaakt of iets dergelijks. Boen met de droogdoek flink zodat het fornuis weer blinkt. Wil je een vuilafstotend laagje aanbrengen op je net schoongemaakte fornuis? Dit kan eenvoudig door bijv. een beetje babyolie op een wonderdoek te doen en hier het fornuis mee in te wrijven. Dit kan ook met RVS reiniger op een zachte doek. Je moet dit goed uitwrijven.

De gaspitten en het rooster kunnen na te zijn drooggemaakt weer op het fornuis worden gelegd en klaar ben je met deze klus! Dat ziet erg goed uit zeg!

Stap 4 Tot slot maak ik de rest van de buitenkant van ons fornuis nog even schoon met een sopje en een droogdoek of met RVS reiniger spray op een zachte doek. Het is maar net wat ik in huis heb. Het was even een klus, maar daar is ons glimmende pareltje weer terug in onze keuken. Blij mee!

Producten van de foto

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.