10 Items Ikea vs. design, top 10 uit de Ikea catalogus 2020

Gepubliceerd op 1 september 2019 om 22:13

Zondagavond vind ik altijd een relaxed avondje, na een heerlijk ontspannen dagje van kerk, familie en gezelligheid vind ik het altijd fijn, als alles aan de kant is, om op zondagavond de folders door te nemen voor de komende week. Hier gebruik ik al jaren de Reclamefolder app voor, gewoon om heel veel papierafval te besparen (dat scheelt een hoop gesjouw naar de oud papier container) en op die manier hoop ik ook een klein beetje bij te dragen aan het milieu. Dit weekend zag ik de nieuwe Ikeagids ook verschijnen in de app, een heerlijk inspiratieboek met maar liefst 289 pagina's aan gezelligheid, handige indelingen van verschillende vertrekken in huis en boordevol bekende en nieuwe meubels! Toen ik de gids snel doorbladerde kwam ik erachter dat heel veel items eigenlijk een soort van kopie zijn die ook van een bekend designmerk te krijgen zijn, alleen met hele andere prijzen natuurlijk! Daarom voor jullie de top 10 van Ikea items vs. bekende design pronkstukken.

1. Ronde metalen spiegel in het wit, strak en stoer

Deze metalen ronde spiegel vind ik echt te gek. Hij staat fris, clean en valt eigenlijk in het wit niet op aan de muur. Ook in de andere kleurvarianten is de spiegel mooi van eenvoud. Nu nog een plekje bedenken om hem op te hangen...

2. Doorzichtige wandplank, bijna niet te zien 

Alleen beneden in ons huis hebben we al 6 wandplankjes (ook wel fotoplankjes of schilderijenplankjes) hangen. Ik vind ondiepe wandplankjes erg leuk omdat ze weinig ruimte in beslag nemen, maar je wel oneindig kan variëren met wat je erop zet. Zo hebben we er boven de piano één met pianoboeken, bij de zithoek 2 met mooie zwart wit foto's die op forex zijn gedrukt. In de keuken één voor onze weekplanner en bij mijn bureau 2 met een adresboekje en andere handige spullen die ik graag bij de hand heb als ik aan het werk ben. Kortom er kunnen er altijd nog wel wat bij, gewoon voor de leuk.

En nou moet ik heel eerlijk zeggen dat deze doorzichtige wandplankjes van Ikea zeker een grote kanshebber zijn!

3. Zwarte verstelbare wandlamp, een echte musthave

Ik ben een groot fan van mooie designlampen, een echte hobby is het ondertussen geworden van ons ze in huis te verzamelen. Eén van mijn favoriete merken is DCW éditions met de lampenserie Grasse. Deze lampen stralen erg veel stijl en klasse uit en hebben toch een stoere look. Precies wat we nodig hebben in ons huis.

Toen ik de Ikeagids doorbladerde viel mijn oog direct op deze zwarte wandlamp, want zeg nou zelf hij komt best in de buurt van de Grasse N222 toch?

4. Open wandkast, ook wel orde en rust

Een open wandkast past al snel in elk huis, gewoon aan een muur waar nog te weinig gebeurt en die wel wat spanning kan gebruiken, of om nu toch echt orde in de chaos te brengen en alles ordelijk op te bergen op al die verschillende plankjes. De open variant van Ikea vind ik erg mooi, hij straalt veel rust uit en is in heel veel verschillende combi's samen te stellen.

Ik vind het persoonlijk alleen jammer dat de bamboe structuur soms wel wat overheersend in de plankjes terugkomt (ik heb de kast in de Ikea al meerdere malen bewonderd), ik ben zelf meer fan van mooi eikenhout. Maar ach, dat moet geen probleem zijn als de plankjes propvol komen te staan met mooie boeken en andere attributen die de kast vanzelf nog mooier maken!

5. Een zwart dienblad die alles kan

Zwarte dienbladen staan ook in mijn top 5 lijstje van dingen die niet mogen ontbreken in ons huis. Als ik een mooi dienblad tegenkom kan er ik altijd wel een klusje voor bedenken en hup daar staat er weer één bij in huis. In de keuken hebben we er één bij het gasfornuis, leuk met alle kruidenpotjes, flessen olijfolie en verse kruiden. Op de eettafel staat ook een mooi zwart exemplaar, daarop staan mooie kaarsen en een vaas met verse bloemen. Ik vind het soms wat rommelig ogen wanneer dit los op tafel staat en groepeer dit daarom graag op een mooi blad, dat straalt erg veel rust uit.

Nog niet zo heel lang geleden zag ik een leuk bijzettafeltje bij Jysk en dacht aan een tafeltje heb ik niets, maar dat blad met die greep erop kan ik wel gebruiken, dat staat zo gezellig wanneer je de koffie komt binnenbrengen in de woonkamer met kopjes, melk en suiker. Dus het tafeltje ging mee en de poten heb ik nooit onder het blad gemonteerd... welkom derde zwarte dienblad!

Inmiddels staat dit exemplaar gewoon mooi te wezen op ons aanrecht met koffiekopjes, een thermoskan en noem maar op. Dus heb ik er nu echt nog één nodig om de koffie op binnen te brengen ;-). Die van Design on Stock vind ik geweldig. De vormgeving is strak en de zwarte kurklaag geven het blad echt karakter, echter de prijs blijft nog wel even een dingetje. Dus houd ik die op mijn wensenlijstje en ga ik voor een wat meer praktische variant van de Ikea.

De Burvik is dus eigenlijk een bijzettafeltje, maar zonder poten kan hij nog veel meer!

6. Modulaire wandkast, een wandkast maar dan anders

Toen ik de Stacked 2.0 van Muuto zag verschijnen was ik direct om. Wat een leuk concept! Met verschillende vakken, kastjes en kleuren kun je zelf je wandkast samenstellen op een mooi frame. Ook zijn de verschillende kastjes leuk te groeperen aan een wand. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos, net zoals de kleur- en materiaalsamenstelling.  Het enige nadeel van design is dat het alleen soms erg prijzig is. Dat is ook het geval met de Stacked van Muuto, dus het idee van deze kast was al snel verdwenen uit mijn gedachten.

Totdat ik de Eket tegenkwam in de Ikeagids, want dit begint wel verdacht veel te lijken op de Stacked. Natuurlijk zijn er erg veel verschillen, maar het idee erachter komt overeen. Je bouwt je eigen kast op vanaf een frame en kunt hier helemaal op los gaan qua kleuren, vormen en verschillende type kastjes of je maakt er aan de wand een vrolijke en gezellige boel van. Kortom... beginnen met puzzelen maar!

7. Witte kapstok, ook wel een opgeruimde gang

Inmiddels gaat bij ons de derde ook naar school en ben ik nog hard aan het nadenken hoe we al de jassen, bodywarmers, gymtassen en schooltassen een beetje ordelijk kunnen opbergen in de gang. Er hangt al een bescheiden kapstop met 6 haken op hoogte van de kids, maar die biedt echt niet meer voldoende ruimte voor alles wat de kinderen hebben op te hangen. Dus ben ik op zoek naar een praktische en mooie manier om schooltassen op te bergen.

De witte kapstop van Ikea is echt niet nieuw in de collectie, maar hij is me eigenlijk nooit eerder opgevallen omdat ik er geen één nodig had. En nu denk ik, wat als ik er twee boven elkaar aan de muur maak? Ik zie het al helemaal voor me... een opgeruimde gang!

8. Fauteuil grijs, om in weg te dromen

Als echte herfsttype vind ik het heerlijk dat we de eerste regenbuitjes alweer gehad hebben. De zomer vind ik ook echt fantastisch hoor, op vakantie genieten van zon, zee en strand. Maar als de eerste herfststormen straks komen en de houtkachel kan weer aan, ben ik ook echt een blij mens.

En moet je die mooie fauteuil dan eens zien, de stof straalt veel warmte en gezelligheid uit en de vormgeving is toch heel eenvoudig. Dat is toch echt een prachtexemplaar om heerlijk in weg te zakken met een goed boek bij de kachel? Ik ga deze zeker in gedachten houden.

9. Wandplank wit, daar zoeken we een mooie plek voor

Eerlijk is eerlijk... een wandplankje meer of minder in huis maakt nu ook niets meer uit. En net als het orignele exemplaar van nunmmer 2 mag deze witte ook zeker een mooie plek bij ons in huis krijgen.

10. Wit wandrek, er is altijd plaats voor meer

Om orde op zaken te stellen in huis, is één van de belangrijkste voorwaarden dat er genoeg opbergruimte is! Ook op de kinderkamers vind ik het erg belangrijk dat alles in de kamer een (vaste) plek heeft. Op die manier kunnen de kinderen goed helpen met opruimen en weten ze zelf ook goed waar alles moet komen te staan of liggen, dus van goede opbergers krijgen wij nooit genoeg! Dit witte wandrek is in verschillende kleuren en maten te krijgen en daarmee een ideale opberger voor bijvoorbeeld de kinderkamer. Handig boven het bureau of boven het bed met wat leesboeken of mooi aan de muur om de gemaakte lego bouwwerken of een mooie verzameling op uit te stallen. Met deze alleskunner weten wij wel raad!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.